Ráno ohlašují v Taizé zvony do širokého okolí budíček. Necelou půlhodinu poté odbíjí podruhé a zvou všechny účastníky i bratry na první společnou modlitbu dne. Po necelé hodině se začíná vydávat snídaně. Společné jídlo, které je čtyřikrát denně distribuováno i konzumováno venku nebo v rozměrných stanech, je také zážitkem sdílení a radosti, ale zároveň i zkouškou trpělivosti.

Čas mezi jednotlivými modlitbami a jídly je věnován diskusím ve skupinkách cca po 8 lidech, které jsou sestaveny podle věku a mohou být rozděleny i na základě jazyků. Člověk má tak možnost se sdílet své cesty víry i životní příběhy s lidmi, kteří se nacházejí v podobné situaci. Tématem, kterým se budeme letos v Taizé, nejen v rámci diskusí, zabývat, je milosrdenství.

Diskuzní skupinky se schází většinou venku na travnatých plochách

Odpolední program je často volitelný, kdy je možno si vybrat ze zajímavých workshopů nebo se připojit k hudebním zkouškám sboru či orchestru. Důležitým prvkem, nezbytným k tomu, aby běh života ve vesničce Taizé fungoval, je přispění svým dílem práce.

Každý účastník si na začátku pobytu vybere oblast, ve které by mohl být nápomocný a ve vyhrazeném čase se této práci věnuje. Jedná se např. o úklid odpadků, distribuci jídla, moderování skupinek, úklid společných prostor, udržování ticha v kostele před modlitbou apod. Práce sdílená s ostatními mladými lidmi z celého světa však není žádnou zátěží, spíše je to zábava, která zabere hodinu, maximálně dvě.

Výdej jídla

Ubytování v Taizé je velmi prosté. V létě si mohou poutníci přivézt svůj stan nebo jsou ubytování ve velkých stanech s podlážkou, kde přebývá společně i více než deset lidí. Pokud má člověk štěstí, může být ubytován v chatce, kde bývá zpravidla 8-10 lidí. Ubytování je vždy děleno na ženy a muže a určitě se vyplatí si přivézt svůj spacák a karimatku. V případě páru je to dokonce podmínka, jinak není možné zůstat spolu.